نحوه اجرای وال پست هبلکس

بلوک‌ هبلکس که از بتن هوادار اتوکلاو شده (AAC) ساخته می‌شود، به‌دلیل وزن سبک، عایق حرارتی و مقاومت در برابر آتش، به یکی از مصالح پرکاربرد در ساخت‌وساز‌های مدرن تبدیل شده‌‌ است. در این مطلب، نحوه اجرای وال پست هبلکس را به‌صورت گام‌ به ‌گام آموزش می‌دهیم. همچنین به بررسی مقررات و استانداردهای مرتبط با این موضوع نیز می‌پردازیم.

وال پست چیست؟

قیمت وال پست

وال پست که به آن عضو تقویتی نیز گفته می‌شود، یک عنصر تقویت ‌شده در میان دیوارهای غیرسازه‌ای است. وال پست باعث افزایش پایداری جانبی دیوار، مقاومت دیوار در برابر ترک‌ خوردگی و تغییر شکل آن می‌شود. همچنین به منظور تحمل بارهای متمرکز یا ایجاد تکیه‌گاه برای بازشوها نیز از وال پست استفاده می‌شود. حال اگر وال پست‌ها از نوع هبلکس انتخاب شوند، معمولاً با ملات یا بتن ریزدانه پر می‌شوند تا به استحکام کافی برسند.

ابزار و مصالح موردنیاز اجرای وال پست هبلکس

ابزار و مصالح موردنیاز اجرای وال پست هبلکس

برای اجرای صحیح و اصولی وال پست هبلکس، آشنایی با ابزار و مصالح مورد نیاز، گام نخست و حیاتی محسوب می‌شود. لذا در ادامه به معرفی ابزار و مصالح لازم برای اجرای وال پست می‌پردازیم:

  • بلوک هبلکس معمولی یا نوع U شکل
  • چسب مخصوص هبلکس (ملات نازک)
  • اره یا برش‌زن دستی/ برقی
  • تراز، ماله، چکش پلاستیکی
  • متر، خط‌کش، ابزار ایمنی
  • بست تخت و رادیکالی

مراحل اجرای وال پست هبلکس

مراحل اجرای وال پست هبلکس

برای اجرای وال پست هبلکس ابتدا ابزار و مصالح لازم را تهیه می‌کنیم و سپس آماده‌سازی‌های لازم مانند بررسی صاف بودن سطح، علامت‌گذاری محل پروفیل‌ها، سوراخ کاری و نصب رول پلاک‌ها در صورت نیاز را انجام می‌دهیم. در ادامه این مطلب به بررسی نحوه اجرای وال پست هبلکس می‌پردازیم، روشی که علاوه‌بر ساده‌سازی فرآیند اجرا، منطبق با اصول مهندسی و ضوابط آیین‌‌نامه‌ای است و نقش مؤثری در افزایش ایمنی سازه ایفا می‌کند.

۱. جانمایی و علامت‌گذاری

نحوه اجرای وال پست هبلکس

موقعیت وال پست‌ها را مشخص کنید (معمولاً هر ۳ تا ۴ متر در دیوارهای بلند). محل دقیق وال پست را روی کف با گچ یا لیزر مشخص نمایید.

۲. آماده‌سازی کف

سطح زیر کار (فونداسیون یا تیر کف) باید تراز و تمیز باشد.

۳. چیدمان بلوک‌ها

چیدمان بلوک‌ها

از بلوک‌های U شکل هبلکس یا شیار زده ‌شده استفاده کنید. چسب نازک هبلکس را به‌صورت افقی و عمودی بمالید. بلوک‌ها را در محل خود قرار داده و با چکش پلاستیکی تنظیم کنید.

۴. اجرای بست تخت یا رادیکالی

اجرای بست تخت یا رادیکالی

در این مرحله بایستی بست تخت در رج‌های زوج در دیوارهای پیرامونی و در هر سه رج دیوارهای داخلی و بست رادیکالی در محل اتصال دیوار به ستون یا دیوار به دیواری دیگر اجرا شود.

۵. نصب دیوار و نازک ‌کاری

نصب دیوار و نازک ‌کاری

دیوار مجاور را تا ارتفاع لازم ادامه دهید. سطح نهایی وال پست را هم‌ تراز با دیوار کرده و پس از خشک ‌شدن، گچ یا رنگ مورد نظر را اجرا کنید.

نکات ایمنی و فنی در اجرای وال پست هبلکس

نکات ایمنی و فنی در اجرای وال پست هبلکس

اگر در هنگام اجرای وال پست هبلکس نیاز به سوراخ‌‌کاری و استفاده از پیچ برای محکم کردن باشد، حتماً دقت شود که رول پلاک‌ها حداقل ۵ سانتی‌متر از لبه‌ها فاصله داشته باشد تا خطر شکسته شدن بلوک‌ها کاهش یابد. همچنین از پیچ‌ گوشتی‌هایی با کلاچ تنظیم شونده استفاده شود تا از خرد شدن و ترک برداشتن هبلکس جلوگیری شود.

نکته ایمنی دیگر که در نحوه اجرای وال پست هبلکس بسیار حائز اهمیت است، این است که وال پست‌ها برای تحمل وزن کناف و پوشش دیوار از مقاومت لازم برخوردارند؛ بااین‌حال باید از اعمال نیروهای جانبی خیلی زیاد خودداری شود و قبل از اعمال هر نیروی زیادی به آن‌ها ابتدا مقاومت‌سنجی شوند.

آیین نامه های اجرایی وال پست هبلکس

اجرای وال پست باید مطابق با کدهای ساختمانی ملی و دستورالعمل شرکت سازنده هبلکس باشد. برخی از مقررات معتبر در این زمینه عبارت‌اند از:

  • آیین‌نامه ۲۸۰۰ زلزله، پیوست ششم
  • استاندارد ACI 530 / ASTM C1452 در مقررات ساختمان ‌سازی با مصالح بنایی
  • استاندارد ملی ایران ۸۵۹۳ – مشخصات فنی بلوک‌های AAC
  • یوروکد ۶ (EN 1996) – طراحی سازه‌های بنایی
  • مبحث هشتم مقررات ملی ساختمان ایران – مربوط به دیوارهای غیرسازه‌ای

ضوابط مهم اجرای وال پست هبلکس

ضوابط مهم اجرای وال پست هبلکس

در اجرای هبلکس بایستی به نکاتی توجه کنید:

  1. هر ۳ تا ۴ متر یک وال پست عمودی الزامی است.
  2. وال پست باید به تیرهای بالا و پایین (سقف و کف) به‌طور مکانیکی مهار شود.
  3. در مناطق زلزله‌خیز، اتصال‌های مقاوم و انعطاف‌پذیر باید طراحی شود (اتصال رادیکالی می‌تواند بارهای جانبی ناشی از زلزله را کنترل کند).

نتیجه‌گیری

اجرای وال پست و اتصالات هبلکس بایستی با رعایت دقیق آیین‌نامه ۲۸۰۰ زلزله، پیوست ششم و با توجه به دستورالعمل اجرایی هبلکس، مصوبۀ نظام مهندسی و نیز مبحث هشتم مقررات ملی ساختمان درخصوص اجرای دیوارهای غیر سازه‌ای رعایت گردد. به مهم‌‌ترین نکات در این خصوص اشاره می‌شود:

  1. اجرای وال پست عمودی و افقی در دهنه‌های با طول بیشتر از چهار متر الزامی است.
  2. اجرای وال پست منقطع در محل اتصال دیوار به ستون‌ها و سقف الزامی است
  3. اجرای اتصال یا همان بست تخت در رج‌های زوج در دیوارهای پیرامونی و در هر سه رج دیوارهای داخلی الزامی است.
  4. اتصال تخت در طول دهنه اجرای هر دیوار به‌طور کامل با استفاده از بست‌های تخت گاوانیزه اجرا می‌گردد.
  5. اتصال رادیکالی یا همان بست ارتجاعی در محل اتصال دیوار به ستون یا دیوار به دیواری دیگر که در گذشته به‌صورت هشتگیر اجرا می‌شده است و الان طبق دستورالعمل نظام مهندسی و آیین‌نامه ۲۸۰۰ هشتگیر لغو شده است، باید ازطریق اتصال رادیکالی یا بست ارتجاعی صورت گیرد.

برای استعلام قیمت انواع وال پست می‌توانید از طریق شماره‌تلفن ۰۹۱۵۹۱۲۴۵۳۰ با کارشناسان ما در هبلکس رضوی تماس بگیرید. هبلکس رضوی نمایندگی اصلی فروش محصولات کارخانجات هبلکس رضوی است که محصولاتی از قبیل بلوک هبلکس، چسب هبلکس رضوی، اتصالات هبلکس، پانل مسلح و وال مش را عرضه می‌کند.

سؤالات متداول

۱. ابزار مورد نیاز برای اجرای وال پست چیست؟

  • بلوک هبلکس معمولی یا نوع U شکل
  • چسب مخصوص هبلکس (ملات نازک)
  • اره یا برش‌زن دستی/ برقی
  • تراز، ماله، چکش پلاستیکی
  • متر، خط‌کش، ابزار ایمنی
  • بست تخت و رادیکالی

۲. برای اجرای وال پست هبلکس چه مراحلی باید طی شود؟

  1. جانمایی و علامت‌گذاری
  2. آماده‌سازی کف
  3. چیدمان بلوک‌ها
  4. اجرای بست تخت یا رادیکالی
  5. نصب دیوار و نازک‌کاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مشابه